Ellerin hayatımızda önemli fonksyonları vardır. Onları, her hangi bir iş yaptığımızda, sporda, yazmada kullanmaktayız. Ellerin sorunlarında iş kaybı, psikolojik ve sosyal sorunlarla beraber oluyor.

Böyle sorunlardan en önemlisi karpal-tünel sendromudur. El adaleleri ve dokulara giden sinir ve damarlar bileğin iç kısmından geçmekte. Bilek eklemi çok haraketlidir.. Sinir ve damarlar zedelenmesin diye bilek eklemi bölgesinde bağ dokusundan oluşmuş kanallar şekilde oluşum vardır, ki bu ters hareket ve darbelerin olumsuz etkisini önler.

Aynı oluşum hastalıkta bir takım olumsuzluklara sebep oluyor ve karpal-tünel sendromu adlandırdığımız bir durum meydana geliyor. Çeşitli sebeplerden dolayı (tekrarlanan travmalar, sistemik iltihabi hastalıklar, hormon dengesizliği, aşırı ödem) bağ dokuda kalınlaşma, kanal içi sıvının artışı ile sonuçlanıyor.

Kanal daralınca sinir ve damarlara baskı oluyor, sinirin önce duyu sonra hareket fonksyonu bozuluyor.. Damar daralırken bölgede dolaşım bozuluyor.

Hastada uyuşma elde ağrılar ve parmaklarda ödem oluyor. Şikayetler daha çok gece fark ediliyor.. daha sonra gün içi de rahatsızlık hissediliyor.

Yukarıda belirttiğimiz kısa süre devam ederse her hangi kalıcı bir hasar bırakmadan kendiliğinden iyileşiyor. Fakat uzun sürerse sinirlerde geri dönüşü olmayan hasarlarla sonuçlanıyor. Bu hastalarda bölge adalelerin zayıflaması, kuvvet kaybı ve devamlı olan uyuşmalar oluyor.

Hastalığın tedavisi önemli; İlk aşamalarda antienflamentuar ilaçlar ve vitaminlerle tedavi olunuyor. İkinci aşama olarak akupunktur ve fizik tedaviye başvuruluyor.

Mezoterapi başvurulacak önemli metotdur-2-3 haftada kanal darlığını minimuma indiriyor . Seanslar haftada 2-3 defa yapılıyor.

Bunlardan sonuç alınmayınca ameliyatla karpal kanal genişletiliyor, sinire baskı kalkıyor. Ameliyattan sonra da nöropati belirtileri ilaç ve akupunktur-fizik tedavi, mezoterapi ile kontrol altında tutmak gerekiyor. Bazı vakalarda tekrar ameliyatlar yapılabilir. Rehabilitasyonda iş güvenliği önerileri ve sistemik hastalıkların tedavisi önem taşıyor.

 

Dr Turgay Mehmetbeyli

 

Detaylı Bilgi İçin  :  

0216 606 10 95 |  0542 731 43 65   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

RANDEVU AL